Rasebeskrivelse

Kort rasebeskrivelse
Rasen skal være svart på buk, bein og hode, med stålgrå ull på ryggen og sidene. Dyra skal ha en hvit flekk, "dråpe" under hvert øye. Rasen har halvlang hale og ull av crossbred type. Grå trøndersau ble opprinnelig avlet for grå, og det de kalte, fargeekte ull som var svært finfibret. Fin ull er også et av målene for rasen i dag. Systematisk ullprøvetaking i bevaringsbesetningene har vist at en del dyr fortsatt har svært finfibret ull.

Situasjonen i dag
Grå trøndersau er definert som en nasjonal bevaringsverdig rase av Norsk genressurssenter og Genressursutvalget for husdyr. Dermed har Genressurssenteret et spesielt ansvar for oppfølging av rasen.Bevaringsbesetningene har vært viktige sentre for aktiviteten rundt grå trøndersau. Interessen for rasen har økt, og det er solgt ut dyr fra bevaringsbesetningene til nye brukere i de siste åra.

I dag finnes det i underkant av 400 vinterfôra søyer fordelt på ca. 25 besetninger. I 2008 stiftet man Raselaget for grå trøndersau. Genressurssenteret samarbeider tett med raselaget. Lagets viktigste oppgave er å formidle livdyr og sørge for kontakt mellom interesserte bønder. Laget bistår Norsk genressurssenter og NSG når det skal velges ut værer som kan gå i seminproduksjon.

Rasestandarden er et idealmål for beste dyrene, men Raselaget for Grå trøndersau aksepterer noe avvik og variasjon i populasjonen av Grå trøndersau. Ved vurderingen av enkeltindivider er det helhetsinntrykket som er avgjørende. Vi må derfor være bevisste på at det er et dyr som skal være produsent av både kjøtt og ull, og kroppsbygningen må være tilpasset dette. Det må da vurderes om de enkelte kroppsdeler står i et harmonisk forhold til hverandre, eller om dyret har enkelte skavanker eller lyter som skjemmer helhetsinntrykket. I tillegg skal det legges stor vekt på at rasens karakteristiske kjennetegn kommer tydelig frem (nærmere beskrevet under avl i menyen til venstre).


Foto: Christine Nevervik (forespørsler om å bruke bildet henvises fotograf)

Skriv en kommentar: (Klikk her)

123hjemmeside.no
Antall tegn tilbake: 160
OK Sender...

Anja Helene Ørsnes | Svar 23.11.2017 10.47

Hei hei!
Vi hjemme driver med grå trønder, vi har gått over til det fra spelsau. Denne rasen er en fantastisk rase!

symon brown | Svar 15.07.2017 22.30

hello do you speak english thanks sy

Bjørg L.Strømme | Svar 11.11.2016 11.09

Spennende å høre om Grå trøndersk på radioen nå.....Er det på Selbu en kjøper garnet? Hilsen Bjørg L. Strømme se : www.bjorgstromme.no

Se alle kommentarer

| Svar

Nyeste kommentarer

23.11 | 10:47

Hei hei!
Vi hjemme driver med grå trønder, vi har gått over til det fra spelsau. Denne rasen er en fantastisk rase!

...
15.07 | 22:30

hello do you speak english thanks sy

...
11.11 | 11:09

Spennende å høre om Grå trøndersk på radioen nå.....Er det på Selbu en kjøper garnet? Hilsen Bjørg L. Strømme se : www.bjorgstromme.no

...
16.02 | 22:48

Utrolig bra det dere har fått til. Håper dere klarer å fortsette, og likeså at jeg kan få spunnet ulla mi om ikke alt for lenge!
Var i kontakt med dere i fjor-

...
Du liker denne siden