Høst seminar i Telemark

Oppsummering av seminar i Telemark

Da er høstens seminar over. Vi vil takke alle som var med for en meget trivelig helg.

De fleste av deltagerne møttes på Gardermoen fredag 09. september, og kjørte minibuss (leid for anledningen) til Dyrsku´n i Seljord. Andre kom dit med egen bil. Utstillinga var imponerende stor, og helt umulig å få med seg alt på en ettermiddag. Vi som kom med buss fikk heller ikke med oss fremvisninga av dyr, da dette skjedde tidligere på dagen. Fra Seljord dro vi til Skinnarbu høyfjellshotell, ikke langt fra Rukan. Bra standard og fin beliggenhet. Vi avsluttet dagen med sosialt sammvær.

Lørdag morgen frokost på hotellet og deretter tur til Ole- Hans Lien i Austebygd, Tinn i Telemark. Her ble den hjemkomne del av besetningen innspisert og kommentert. Så ut til å være en fin besetning med rasetypiske trekk. Bra størrelse og fine lam. En del med mye brunt innslag. Senere ble det servert kjøttsuppe, kaffe og kaker. Alt falt i smak. Etter bespisning ble vi underholt av lokal ungdom med folkedans av godt gammelt merke i tidsriktig festantrekk. Det hele ble avsluttet med lynkurs i halling til de som ville prøve, med eksamen. Ingen kommentar til utførelsen.

Videre dro vi til Gaustadtoppen, siden noen utrykte ønske om å bestige denne da vi var i nærheten. Det hele endte med at samtlige tok heisen til topps, og noen tok turen helt ut til enden på kammen. Desverre lå skyene helt nedpå. Så vi fikk ikke sett utsikten, men vi har da vært der. Returnerte så til Skinnarbu.

Etter middag, ble det holdt et lite møte, der Frida Tove Meland orienterte om tingenes gang på Selbu Spinneri. (Laget og flere av medlemmene har til orientering aksjer i spinneriet.) Det ble utrykt ønske om bedre sortering av ulla før levering, da
rensing for rusk og rask tar mye tid, samt at buk og lår skal være sortert ut. Rusk og dårlige fiber utgjør ca 10 % og svinn ved utvasking av fett og skitt er ca 20 %. Lammeull bør leveres for seg, da det er ønskelig med egen produksjon av garn fra denne ulla. Farger blir sortert i tre nyanser: Lys, mellomgrå og mørk. Spinneriet er også avhengig av en minimums mengde ved levering. Benkeforslag om muligheten for merking av produsent på garn, noe som kan la seg gjøre. Det er nå også mulig å få utskilt grå trønder ull hos de fleste slakterier med klassifisering av vært enkelt individ. Det er interesse for å få tatt ullprøver av besetninger, så styret skal undersøke mulighetene for å få gjort dette noe billigere enn ordinært.
Nortura har avtale om direktesalg av "ullskinn" til skinnmottak med oppgjør til levrandør, der netto blir ca kr:180,- pr skinn.

Vider kom det forslag til neste seminar:
-Stjørdal, Selbu Spinneri og Røros.
-Møre, Tingvoll
-Island

Møtet ble avsluttet og vi møttes i lobbyen til litt mer uformelt sammvær.

Etter nok en god frokost søndag, tok noen av deltagerne farvel og dro hver til sitt i privatbiler. Resten tok plass i minibussen og satte kurs for Langedrag. Det ble en kort stopp i Mariveien for å se på fossen ved Rukan, før turen fortsatte. Fra Langedrag satte vi kursen for Gardermoen og hjemreise.

Det har vært en begivenhetsrik helg med trivelige mennesker. Alltid nyttig å høre hvordan andre driver sauehold og gårdsdrift, spessielt når man driver med en annen rase enn naboene.

Vi vil benytte muligheten til å rette en stor takk til Arne Haukås som gadd å kjøre oss hele helga, uten avløsning.

Tusen takk Arne H.

Skriv en kommentar: (Klikk her)

123hjemmeside.no
Antall tegn tilbake: 160
OK Sender...
Se alle kommentarer

| Svar

Nyeste kommentarer

23.11 | 10:47

Hei hei!
Vi hjemme driver med grå trønder, vi har gått over til det fra spelsau. Denne rasen er en fantastisk rase!

...
15.07 | 22:30

hello do you speak english thanks sy

...
11.11 | 11:09

Spennende å høre om Grå trøndersk på radioen nå.....Er det på Selbu en kjøper garnet? Hilsen Bjørg L. Strømme se : www.bjorgstromme.no

...
16.02 | 22:48

Utrolig bra det dere har fått til. Håper dere klarer å fortsette, og likeså at jeg kan få spunnet ulla mi om ikke alt for lenge!
Var i kontakt med dere i fjor-

...
Du liker denne siden