Grå trøndersau, med den "særs fine ulla"

Historie

Tradisjonelle fortellinger sier at rasen oppsto som et resultat av kryssing mellom tautersau og den gamle norske spælsauen rundt Trondheimsfjorden. Antakelig har langhalede sauer av importert opphav blitt krysset inn. Grå trøndersau ble etablert som rase rundt 1930. Organisert avlsarbeid var i gang etter andre verdenskrig. På 1950-tallet var det en egen avlsstasjon for rasen på Ingstadnes i Stjørdal kommune. Sauene ble vurdert som attraktive som både pelsprodusent og produsent av naturlig farget ull. I ei tid med rasjonering på ullfargestoff var det viktig å ha sauer som produserte farget ull. Da rasjoneringa av fargestoff ble avsluttet, forsvant også interessen for rasen. Enkelte saueholdere fortsatte likevel å ha noen gråsauer for den fine fargede ullen sin skyld.

Rasen ble antatt utdødd, men det ble funnet noen få gjenlevende dyr i Telemark i 1992. Det ble etablert en bevaringsbesetning for rasen der, og siden har det også blitt etablert en bevaringsbesetning i Sør-Trøndelag. Siden 1992 har det blitt kartlagt flere mindre gråsau-besetninger i Trøndelag, samt en større besetning på Smøla i Møre og Romsdal. Rasen er i vekst, men anses fortsatt som truet.

Stambøker

Rasen er deltaker i Saukontrollen, der herkomst og produksjonsegenskaper på fruktbarhet, morsevne, tilvekst og slaktekvalitet registreres.
 
Innkrysning av andre raser

Det antas at det har vært noe innkryssing av andre raser etter at det organiserte avlsarbeidet ble nedlagt. Det ble brukt noe gammalnorsk spælsau i Telemark, ellers i landet er det vurdert nye besetninger med mulige rester av grå trøndersau som en har fått kjennskap til. Fenotype og besetningens historie er vurdert, og dyra har blitt inkludert dersom det er dokumentert opprinnelse og rasetrekk som dokumenterer mer enn tilfeldig utspalting av farge. Det er blant annet tatt inn værer til semin. Enkelte av værene har gitt utypiske avkom og er siden sjaltet ut. Siden 1990-tallet har det vært mer fokus på reinavl og bevaring av den genetiske diversiteten rasen representerer.

Populasjonsstørrelse

I 1992 ble det registrert 15 søyer og 3 værer i Telemark. Utover 1990-tallet ble flere besetninger registrert slik at det ved årstusenskiftet var ca. 100 søyer. I dag finnes det i underkant av 400 vinterfôrede søyer og ca. 40 avlsværer, fordelt på ca. 25 besetninger.

 

Skriv en kommentar: (Klikk her)

123hjemmeside.no
Antall tegn tilbake: 160
OK Sender...
Se alle kommentarer

| Svar

Nyeste kommentarer

23.11 | 10:47

Hei hei!
Vi hjemme driver med grå trønder, vi har gått over til det fra spelsau. Denne rasen er en fantastisk rase!

...
15.07 | 22:30

hello do you speak english thanks sy

...
11.11 | 11:09

Spennende å høre om Grå trøndersk på radioen nå.....Er det på Selbu en kjøper garnet? Hilsen Bjørg L. Strømme se : www.bjorgstromme.no

...
16.02 | 22:48

Utrolig bra det dere har fått til. Håper dere klarer å fortsette, og likeså at jeg kan få spunnet ulla mi om ikke alt for lenge!
Var i kontakt med dere i fjor-

...
Du liker denne siden